Almár iTúra 13

Táv: 12,8 km

Szint: 450 m+

Túrázó szintidő: 6 óra

Futó szintidő: 2 óra 30 perc

Díjazás: kézzel festett kerámia érem

Közepesen nehéz, a teljesítés saját felelősségre, megfelelő egészségi és fizikai állapotban történhet!

Rajt: Eger-Almár, vasúti megállóhely

Cél: Eger-Almár, parkoló

Útvonal: Eger-Almár - Pálos kolostorrom - Almár-völgy - Szarvaskői-kilátó - Szarvaskői Geológiai Tanösvény - Les-ház elágazó - Berva-völgy - Eger-Almár

A túrán való részvételhez elengedhetetlen a térképolvasási készség és a turistajelzések alapján történő alapszintű tájékozódási képesség. A megadott útvonal kötelező, az útvonal követése saját térképpel/gps készülékkel történik. Egyes útszakaszokon a jelzés hiányos! 

Ellenőrzőpontok: az intstant túrán az ellenőrzés QR kód beolvasásával, egyéni azonosító beküldésével történik

Rajt: Eger-Almár, vasúti megállóhely (belső faliújság)

1. ep.: Szarvaskői-kilátó (Major-tetői kilátó) 6 km (kilátó lépcsője alatt)

2. ep.: Les-ház elágazó (P négyzet és P kereszteződés) 9,2 km (jelzett faoszlopon)

Cél: Eger-Almár, parkoló (bal oldali oszlopon)

Frissítés: önellátó

Egyéni frissítési lehetőség: Szarvaskőn kék kút, Almárban étterem

Kötelező felszerelés: mobilinternettel ellátott okostelefon, térkép vagy gps, min. 1 l folyadék, egyéni energiapótlás 

Időmérés: a túrán elektronikus időmérés történik

Útvonal

Eger-Almár vasúti megállóhelytől indul a túránk. A megállóhely belső faliújságján található a Rajt QR kód (alternatív kód a megállóhely kijárata mellett jobbra lent). A megállóhelynél balra fordulva, az Almár telep utcán keresztül, a fahídon áthaladva rátérünk a Felnémeti utcára, illetve A törökök nyomában tematikus jelzésre (kék vártorony, felette török félhold). Bevállalósok a vasúti megállóhelytől jobbra fordulva, a piros jelzést követve, az Eger-patakon átkelve is elérhetik a tematikus jelzést. Figyelem, a patakátkelést kizárólag gyakorlott túrázóknak, futóknak javasoljuk!

Az Eger-patak és az Almár-patak találkozásánál található pálos kolostorrom mellett haladunk, folytatjuk tovább az utat Szarvaskő felé.

A Szent Mária Magdolna kolostor romja az Eger-patak és Almár-patak találkozásánál található. A régi vasút 1922-es építésénél bukkantak rá a II. Miklós egri püspök által alapított 14. századi gótikus kolostor romjaira. A száz évvel ezelőtti feltárás során egy két udvaros, vizescsatornával, melegítő-fűtőrendszerrel, víztározóval, borházzal ellátott épület körvonalazódott. Az 1346-ban felszentelt templom az 1552-es egri ostrom alkalmával elpusztult, ezt követően a területnek nem vallásos birtokosai voltak, így sajnos nem épült újjá. A régészeti feltárások után a romokat konzerválás céljából visszatemették.

A tematikus jelzést követjük, míg el nem érjük az OKT útvonalát. Figyelem, ezen az útszakaszon hiányos a tematikus jelzés, egy ideig a piros sáv jelzéssel együtt halad, mely letér, később a sárga kerékpárút jelzést figyelve is tájékozódhatunk! Útközben szép kilátás nyílik a környező csúcsokra és a Berva-völgyi mészkőbányára (ma Omya kőbánya).

A felnémeti mészkőbányát is magában foglaló terület az 1900-as évek közepéig az egri érsekség tulajdona volt. A tervszerű bányászat az államosítást követően, az 1950-es évek közepétől kezdődött, az 1980-as évek végéig az ország egyik legnagyobb termelője volt mészkőliszt vonatkozásában. 1992-ben egy cég tulajdonába került, ma mészkőfeldolgozó és értékesítő üzemként működik.

Szarvaskő határában a kék sáv jelzésre rátérve hamarosan elérjük kék∆ jelzést, melyen felkapaszkodunk a Major-tetői kilátóhoz (Szarvaskői-kilátó), ahol csodálatos körpanoráma tárul elénk. Itt találjuk az első ellenőrzőpontot, a QR kód a kilátó lépcsője alatt található (alternatív kód a kilátó melletti oszlopon).

A Szarvaskői- vagy Major-tetői-kilátó létrejötte a modern kornak köszönhető, ugyanis a 2000-es évek elején egy mobilszolgáltató úgy kapott engedélyt a településtől átjátszórorony építésére, ha kilátót épít. A 30 méteres fakilátóról csodálatos körpanoráma nyílik Szarvaskőre, a Bükk-fennsíkra, Egerre és a Mátrára.

A kilátótól leereszkedünk a K/ jelzésen, a Szarvaskői geológiai tanösvény útvonalán. A tanösvény kalandos útvonala a 25-ös főúton átkelve halad tovább az Eger-patak partján, majd egy patakhídon átkelve a vasúti sínek melletti földúton folytatódik. Figyelem, a gps eltérhet, a tanösvény jelzést figyelve kövessük az ösvényt, a 25-ös főút környéki szakasza nehezebben járható! A P□ jelzésig követjük a tanösvényt, majd ezen felkaptatva a hangulatos erdei kulcsosház, a Les-ház előtti elágazóig folytatjuk az utat. A kereszteződésben találjuk a második ellenőrzőpontot, QR kód a jelzett faoszlopon (alternatív kód a kereszteződés előtt egy P□ jelzésű fa belső oldalán).

A P□ jelzésről jobbra fordulva a piros sáv jelzésen indulunk vissza Almárba. A mészkőbánya mellett haladva folytatjuk az utat, majd hamarosan újra elérjük a települést, a Szőlővirág utcán az Almár-patak völgyében a piros jelzésen leereszkedünk a célba. A Cél QR kód a parkoló elején a bal oldali oszlopon található (alternatív kód az oszlop belsejében).