2021. december 31-ig teljesíthető instant túraként!

Nagy-Eged iTúra 4

Táv: 3,7 km

Szint: 280 m+

Túrázó szintidő: 3 óra

Futó szintidő: 40 perc

Díjazás: gravírozott fa jelvény

Könnyű, de a szintemelkedést a táv első felében kapjuk, kezdő túrázóknak, családoknak és felkészült futóknak ajánljuk! A teljesítés saját felelősségre, megfelelő egészségi és fizikai állapotban történhet!

Rajt/cél: Eger, Csomós tanya

Útvonal: Eger, Csomós tanya - Nagy-Eged - Eger, Csomós tanya

Útvonal

A táv útvonala a Nagy-Eged hegyi természet- és tájismereti tanösvényen halad.

A Csomós tanyától a piros sáv és a piros T jelzésen haladunk felfelé a hegyen, majd a szőlőben kaptatva. A kereszteződésben folytatjuk az utat a piros T jelzésen, mely a piros ∆ jelzéssel együtt halad tovább, hamarosan felérünk a Nagy-Eged hegy csúcsára. Sajnos a kilátó felújítás alatt áll, így nem mehetünk fel rá, de néhány métert tovább haladva a keresztnél gyönyörű kilátás nyílik Egerre, Felsőtárkányra és a környező hegyekre.

A Nagy-Eged hegy hazánk legmagasabban fekvő szőlőterülete. Szent István alapította egri püspökség területére költöző ciszterci szerzetesek hozták az első szőlőtőkéket magukkal, majd a tatárjárás után ide telepített vallonok is meghonosították a szőlőtermesztési és borkészítési ismereteiket. A hegy Szent Egyedről kapta a nevét, de Eged néven terjedt el. Az egriek körében még ma is él az a hiedelem, hogy egyszer kitör az "Eged vulkán", ami azonban csak egy legenda, hiszen nem vulkanikus eredetű, hanem mészkő hegyről van szó. A hegy csodálatos növény és állatvilága minden évszakban tartogat szépséget a túrázóknak. Az egyik különlegesség például, hogy tavasszal csak itt nyílik az Északi-középhegységben a pókbangó nevű orchidea.

Ha kigyönyörködtük magunkat a panorámában, folytatjuk az utat lefelé a piros T jelzésen a kacskaringós, köves úton. Amint a hegy alján újra elértük a piros sáv jelzést, széles földúton balra haladunk tovább a Csomós tanyáig. Itt található egy korábbi borászati termelőszövetkezeti épületegyüttes, mely romos állapotban van.

Szeretettel gratulálunk a teljesítéshez!